Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Οδηγίες για την ταχεία διεύρυνση της άνω γνάθου (rapid palatal expansion - RPE)

Το παιδί σας έχει λάβει ένα “μασελάκι”  για ταχεία διεύρυνση της άνω γνάθου.  Αυτή η συσκευή διευρύνει ορθοπαιδικά την άνω γνάθο με το διαχωρισμό της μέσης υπερώιας ραφής.  Αυτή η διαδικασία επιτρέπει επίσης τη δημιουργία περισσότερου χώρου για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. 

Υπάρχουν δύο τύποι διεύρυνσης. 

Ο πρώτος είναι ο “πλαστικός” τύπος διεύρυνσης (Bonded RPE).  Αυτή η συσκευή κολλιέται στα οπίσθια δόντια.  Αυτό καλύπτει όλη την επιφάνεια των δοντιών ακόμα και τις επιφάνειες δαγκώματος των πίσω δοντιών.  Κατά συνέπεια, ενδείκνυται σε περιπτώσεις ανεωγμένης δήξης. Ο δεύτερος είναι o “μεταλλικός” τύπος διεύρυνσης (Banded, Hyrax RPE).  Η συσκευή κολλιέται στους πρώτους τραπεζίτες με την χρήση “δακτυλίων”.  Και οι δύο συσκευές διαβιβάζουν τη δύναμη της διεύρυνσης μέσω των δοντιών στην οστεώδη υποστήριξη. 


Ο μηχανισμός πρόκειται να ενεργοποιηθεί μιά φορά την ημέρα (ή όπως καθορίστηκε από το Δρ. Μούλλα), συνήθως την ώρα πριν τον ύπνο.  Σας έχει δοθεί ένα κλειδί για την ενεργοποίηση της συσκευής. 

Η συσκευή ενεργοποιείται με τον ακόλουθο τρόπο: 

1. Ο ασθενής πρέπει να ξαπλώσει στον καναπέ ή στο κρεβάτι.  Είναι χρήσιμο εάν υπάρχει μια επιπλέον πηγή φωτός, όπως ένα φακός, έτσι ώστε να μπορεί φωτιστεί το εσωτερικό του στόματος. 
2. Η συσκευή ενεργοποιείται με την είσοδο του κλειδιού στην τρύπα στο μέσο της συσκευής.  Το κλειδί περιστρέφεται προς τα κάτω και προς τα πίσω προς το λαιμό.  Το κλειδί περιστρέφεται έως ότου γίνει ορατή η επόμενη τρύπα στη βίδα και νιώσουμε οτι δεν πάει άλλο. 
3.Το κλειδί πρέπει να αφαιρεθεί από τη συσκευή με προσοχή χωρίς να απενεργοποιήσετε τη συσκευή με το να τραβήξετε το κλειδί προς τα πάνω καθώς το αφαιρείτε από τη συσκευή.  Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι ορατή η επόμενη τρύπα για την ενεργοποίηση την επόμενη μέρα.  Αν αντιμετωπίσετε δυσκολίες ως προς το να στρίψετε το μηχάνημα, παρακαλούμε τηλεφωνήστε μας. 
4. Κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από την ενεργοποίηση της συσκευής, ο ασθενής μπορεί να βιωσεί κάποια πίεση στη βάση της μύτης, στην περιοχή των μάγουλων, ή μεταξύ των μπροστινών δοντιών.  Αυτό το αίσθημα της πίεσης πρέπει να αναμένεται καθώς η συσκευή ενεργοποιείται. 
5. Μετά από περίπου μια εβδομάδα ενεργοποίησης, ένα διάστημα (μια απόσταση-ένας χώρος) ανοίγει συνήθως μεταξύ των δύο άνω μπροστινών δοντιών.  Αυτή η απόσταση είναι προσωρινή και θα κλείσει αργότερα.  Η εμφάνιση του διαστήματος είναι μια άριστη ένδειξη πως η θεραπεία προχωρεί όπως αναμένεται.  Το διάστημα θα συνεχίσει να αυξάνεται με τις επόμενες ενεργοποιήσεις.  Περιστασιακά, τα μπροστινά δόντια θα γίνουν ελαφρώς κινητά και ευαίσθητα.  Αυτό θα υποχωρήσει σε λίγες μέρες.  Ο ασθενής μπορεί να ανακουφιστεί με τη λήψη Ibuprofen (Advil), Tylenol, Ponstant ή Depon
6. Αφότου έχει διακοπεί η ενεργοποίηση της συσκευής, θα υπάρξει μια βαθμιαία μείωση του διαστήματος αυθόρμητα.  Αυτή η μείωση του διαστήματος πρέπει να αναμένεται, επειδή οι ίνες στα ούλα που συνδέουν τα δόντια έχουν τεντωθεί, και τα δόντια θα μετακινηθούν από μόνα τους.  Η μείωση του διαστήματος ΔΕΝ είναι ένα σημάδι ότι η θεραπεία γίνεται ανεπιτυχής.

Οι πρώτες 3-4 ημέρες είναι περίοδος προσαρμογής και συνήθειας της συσκευής και αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά, τους γονείς και τον ορθοδοντικό.  Αρχικά, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί απογοητευμένος και πολύ στεναχωρημένος.  Έχουμε διαπιστώσει ότι με την υπομονή, την ενθάρρυνση και μια θετική αντιμετώπιση ο ασθενής θα προσαρμοστεί γρήγορα. 

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες ιδέες που θα διευκολύνουν αυτήν την περίοδο προσαρμογής. 

Κάποια ευαισθησία των δοντιών είναι φυσιολογική και μπορεί να ανακουφιστεί με Ibuprofen (Advil), Tylenol, Ponstant ή Depon

Η δυσκολία στην ομιλία και στην κατάποση συνήθως επιλύεται μέσα σε 24 έως 72 ώρες.  Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να παροτρύνουμε τον ασθενή να διαβάζει τα μαθήματα φωναχτά για μερικές ημέρες έως ότου βελτιωθεί η ομιλία.  Είναι χρήσιμο να καταναλώνται μαλακότερα τρόφιμα για τα πρώτα γεύματα έως ότου ο ασθενής εξοικειωθεί με τα νέα δεδομένα.  Αρχικά, η απόλαυση ενός παγωτού μπορεί να ανακουφίσει μερικά συμπτώματα και να βοηθήσει τον ασθενή να εξοικειωθεί.  Προτείνουμε τα θρεπτικά πιάτα όπως τα ζυμαρικά (μακαρόνια, πουρές), τη σούπα, τα δημητριακά και το γιαούρτι.  Μέσα σε μερικές ημέρες, ο ασθενής πρέπει να είναι σε θέση να φάει τα πάντα εκτός από τσίχλες και λουκούμια. 
Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν ερεθισμοί στα μάγουλα και στη γλώσσα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών.  Χρησιμοποιήστε το κερί που σας δόθηκε για να δημιουργήσετε μία πιο λεία  επιφάνεια. 
Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, τα τρόφιμα μπορεί να συσσωρευτούν μεταξύ του ουρανίσκου του στόματος και της συσκευής.  Είναι πολύ σημαντικό ότι ο χώρος μεταξύ της συσκευής και του ουρανίσκου του στόματος καθαρίζεται λεπτομερώς κάθε ημέρα, με την οδοντόβουρτσα και τη χρήση καταιωνητήρα νερού (water pik), εάν είναι διαθέσιμο ή νεροπίστολου ή σύριγγας χωρίς τη βελόνα.  Εάν τα κομμάτια τροφίμων παραμείνουν κάτω από τη συσκευή, μπορούν να γίνουν μια πηγή ενόχλησης στον ουρανίσκο του στόματος του ασθενή.  Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις. 

Οδηγίες βουρτσίσματος.  Παρακαλώ δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή όπου η συσκευή συναντά τα ούλα από την πλευρά των μάγουλων και την πλευρά της γλώσσας.  Το ανάρμοστο βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει σε βαριά συγκέντρωση μικροβιακής πλάκας, η οποία θα προκαλέσει την ουλίτιδα.  Εάν παρατηρείτε τα ούλα σας να αιμορραγούν, ειδικά κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, αυτό είναι ένα σημάδι της ουλίτιδας.  Αυτό μπορεί να αποφευχθεί μέσα σε 2-3 ημέρες με την επαρκή αφαίρεση της πλάκας με το βούρτσισμα. 

Αποτρέψτε τη θραύση του μηχανήματος αποφεύγοντας κολλώδη ή σκληρά φαγητά, για παράδειγμα γλυκίσματα, τσίχλες, σκληρές κρούστες, μήλα, καρότα, ποπ-κόρν.  Συμβουλευτείτε τη λίστα με τις τροφές που πρέπει να αποφύγετε. 

Εάν η συσκευή γίνει χαλαρή ή εάν υπάρχει πόνος ή άσχημη μυρωδιά αναπνοής, καλέστε στο τηλέφωνο του ιατρείου 2310 220 873 αμέσως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. 
Εάν ο ασθενής αισθάνεται ότι η συσκευή είναι χαλαρή, ακόμα κι αν όχι ορατά, ο ασθενής πρέπει να επισκευθεί το ιατρείο.  
Εάν για οποιονδήποτε λόγο ακυρωθεί το προγραμματισμένο ραντεβού (σε 14 μέρες απο την έναρξη) για τον έλενχο της εξέλιξης της διεύρυνσης συνιστάται να διακοπεί η ενεργοποίηση της συσκευής μέχρι ο ασθενής επισκευθεί το ιατρείο.  Σε εκείνη την περίπτωση, παρακαλώ καλέστε το ιατρείο για να ξαναπρογραμματίσετε αμέσως ένα ραντεβού.  

Μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστο να έχετε αυτή τη συσκευή, αλλά είναι απαραίτητο για τη θεραπεία σας.  Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και θα τελειώσετε τη θεραπεία νωρίτερα απ’ότι περιμένατε.  Μπορείτε να απολαύσετε τη βελτίωση που θα έχετε για μία ζωή, αν κάνετε αυτές τις βραχυπρόθεσμες θυσίες. 


Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη διαχείριση αυτής της συσκευής, ή οποιαδήποτε άλλη απορία, παρακαλώ καλέστε στο τηλέφωνο του ιατρείου 2310 220 873 αμέσως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.7 σχόλια:

 1. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση


  Πως χρησιμοποιώ το κερί ;;

  και ποσο καιρο θα φοραω αυτην την συσκευη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είμαι 25 ετών και έχω λίγο πιο στενή την άνω γναθο, το οποίο παρουσιάστηκε όσο μεγαλωνα, υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης χωρίς χειρουργική επέμβαση αλλά μόνο με το εξάρτημα που αναφέρετε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα χαρώ να σε δω στο ιατρείο για μια πλήρη κ έγκυρη ενημέρωσή σου.
  Με εκτίμηση Μούλλας Αλέξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ποσό καιρό θα κάνει να κλήσεις το κενό ανάμεσα στα 2 μπροστινά δόντια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για ιατρικές πράξεις που έχουν γίνει, υπεύθυνος είναι ο οδοντίατρος που σας παρακολουθεί. Επίσης τα προςωπικά ιατρικά θέματα ΔΕΝ συζητιούνται στο διαδύκτιο. Θα χαρώ να σας δω στο ιατρείο για μια πλήρη κ έγκυρη ενημέρωση.

   Διαγραφή
 5. εγινε λαθος και η συσκευη δεν ενεργοποιηθηκε σωστα μ αποτελεσμα να μην φαινεται η τρυπιτσα στη μεση της συσκευης ωστε να μπορει να ξαναενεργοποιηθει.τι κανουμε?ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Καλέστε στο τηλέφωνο του ιατρείου στο 2310 220 873.

   Διαγραφή